EXCELL’S 10 questions (24.02.2015)

 

Q1. Which are the following places where NIMZ is coming up?

A. Tumkur

B.Ponneri

C. Medak

D. Nagpur

Choose the correct answer.

a) A, C & D           b) A, B, C & D                     c) B & C                 d) A & D

Q2. Our Disinvestment policy after 2004 can be termed as ….?

Which are the correct answers?

A. Privatization                  B. Strategic sale

C. Open market sale       D. Dispersed Ownership

Choose the correct answer from below.

a) A, B & C                           b) B & C                                c) All the above                 d) C & D

Q3. In India for a long time Public sector contributed to 25% of GDP. It was called as “duties of sovereign”. Which economists called it?

a) Adam Smith                  b) Keynes            c) Raghu Ram Rajan        d) Jagdish Bhagwati

Q4. Under what Article President can ask Supreme Court advisory Opinion?

a) Art. 143           b) Art. 123           c) Art. 72              d) Art. 109

Q5. State Re-organisation Commission took effect from

a) 5th Amendment           b) 4th Amendment           c) 7th Amendment           d) 8th Amendment

Q6. Consider the following about FDI.

A. It is Non-debt flow of funds

B. In India Department Promotion and Policy gives FDI policy.

C. Ministry of Finance gives FDI policy

D. RBI gives FDI policy

Choose the correct answer from below.

a) A & D are correct                         b) A & C are correct

c) A, B & D are correct                    d) A & B are correct

Q7. Consider the following about 1861 Council Act.

A. Non official members in the Viceroy’s executive Council was introduced

B. Legislative Council cannot discuss budget

C. Provincial Council’s laws need the assent of Governor General

D. No Demarcation was done in the case of Central & Provincial legislative Councils

Which one is the right answer?

a) A, B & C                           b) A, B, C, D                        c) B & D                                d) B, C & D.

Q8. Consider the provision of 1892 Council Act.

A. Members can express views on financial matters

B. In provincial legislative additional members was increased.

C. The members can ask questions from executive on matters of Public importance

D. Elections to the Councils were a veiled once

Choose the right one

a) A & B only      b) A & C only      c) A, B, C & D      d) A, B & C only.

Q9. Where is Simlipal National Park located?

a) Maharastra                    b) Odisha             c) West Bengal                  d) Kerala

Q10. Match the following dances with the various states.

A. Panthi                              1. Chhattisgarh

B. Dhangar                          2. Gujarat

C. Pandhar                          3. Himachal Pradesh

D. Kinnauri Nati                 4. Goa

Which one is the correct match?

a) A-1, B-4, C-2, D-3         b) A-2, B-3, C-1, D-4        c) A-4, B-3, C-2, D-1         d) A-3, B-2, C-1, D-4

ANSWER KEYS: 1-a, 2-d, 3-a, 4-a, 5-c, 6-d, 7-b, 8-c, 9-b, 10-a.

Top