GS TEST-14 (2014-2015)

1.Consider the following about smart cities. Which one of the following is correct
a.At present 31% of total population is urban
b.60% of GDP in India comes from urban area
c.75% of GDP will be from urban areas in another 15 years
d.smart cities will have quality of life, employment and investment opportunities
A.a is correct B.a,c are correct
C.a,b,c,d are correct D.c is correct
2.Smart cities will have
a.24/7 water supply,electricity b.Investor friendly
c.IT/BT parks,trade center d.Skills development center
A.a,c are correct B.a,b,c,d all correct
C.a is correct D.a,d is correct
3.Consider the following about CSR(corporate social responsibility)
a.Annual turn over should be above 1000 crore or more
b.Network 500 crore or more
c.Profit should be 5 crore
d.2% of average profit in last 3 years should be set aside as for CSR
A.a,b is correct B.a is correct
C.a,b,c,d are correct D.a,b and c is correct
4.Tamil nadu reservation of 69% comes under which amendment
A.Amendment 72 B.Amendment 75
C.Amendment 76 D.Amendment 78
5.Consider the following regarding OBC reservations. Which are the ones related to that
a.9th schedule b.341 Article
c.93rd amendment d.76th amendment
A.a is correct B.a,b,c,d all are correct
C.a,c is correct D.a,b and c is correct
6.What are the functions of commission for protection of child rights
a.Examine review of safeguards provided by the constitution
b.Send annual reports to government
c.Study treaties and other international instruments and undertake periodical review
d.undertake research in field of child rights
A.a,b are correct B.a,b,c,d are correct
C.a,c is correct D.Only d is correct
7.Consider the following about national human rights commission
a.National Human Rights Commission came in 1993
b. National Human Rights Commission is chief justice of Supreme Court
c.National commission for minister, SC,ST, women shall be deserved to be member of commission in discharge of functions
d. National Human Rights Commission chairman can be selected for second term
A.a,b,c,d are correct B. a,b are correct
C.a,c is correct D.Only d is correct8. National Human Rights Commission chairman is selected by a committee constitute of
a.Prime minister-Chair person
b.Speaker, Home minister, Leader of opposition
c.Chief justice of India
d.Leader of opposition in council of state and deputy chairman of council of states
A.a only B.a,b,d is correct
C.a,c is correct D.d is correct
9.Consider the following about India consumer protection act 1986
a.Complainant can be a consumer
b.Consumer association
c.Central or State government
d.In case of death of consumer, legal heir can be the complainant
A.a,c are correct B. a,d is correct
C.a is correct D.a,b,c,d all correct
10.Consider the qualifications for member to the distinct consumer forum
a.Not less than 35 years of age
b.Possess a bachelor’s degree
c.A person of ability, integrity and studying
d.Out of two,one should be a woman member
A.a,b,c,d are correct B. a,b are correct
C.a,c is correct D.Only d is correct
11.Consider the following in consumer rights forums
a.Complaints representation will be accepted/rejected within 30 days
b.Complaints representation will be accepted/rejected within 21 days
c.The limit of value of foods in the district forum is 20 lakhs
d.A complaint should be registered within 2 years from the purchase/sale of goods or transactions
A.a,b,c,d are correct B. a,b,c are correct
C.a,c is correct D.Only d is correct
12.Shuddhi movement was started by whom
a.Ajit sugh b.Swami Dayal singh
c.Pandit Guru Dutt d.Pandit lekhram
A.a,c are correct B. a,d is correct
C.a is correct D.c,d are correct
13.Neel Dharpan was written by whom
A.Bankim Chandra Chatterjee B.Tapan Das
C.Dinabandhu mitra D.Titu mir
14.Who was responsible for stalling the Ilbert bill
A.Lytton B.Dufferin C.Canning D.Ripon
15.Vernacular press act came during which Viceroy
A.Lord Lytton B.Curzon C.Canning DRippon
16.Consider the following about Ilbert bill-Which ones are correct
a.Lord Rippon stalled the Ilbert bill jusy
b.Lord Rippon made a provision that trial by mixed jusy. For European subjects.
c.Ilbert was a law member in council
d.It is also called white mutiny
A.a,b is correct B.a,d is correct
C.a,b,c,d are correct D.a,b and c is correct
17.Consider the following about Jainism
a.In Jainism there is no Supreme Creative spirit
b.Adinath gives Jain philosophy
c.Jains believe in soul
d.Jain philosophy was propounded by Tirthankara Rishabhadeva
A.a,b is correct B.a,b,c,d is correct
C.a,c is correct D.d is correct
18.Consider the following about Jainism
a.Akbar honoured Hira Vijaya Jain
b. Akbar prohibited slaughter of animals during Jain festivals-‘pajju shame
c) Chalukya king Kumarla Pala patronised Jain scholar, Hemchandra
d) Kevalin- who is possession of omniscience
choose the right one from the option below
A) a and b B) a,b,c,d all the above C) a,b,c only D) a and d only
19.Consider the following about Bahubali monolith act sravana belgola
a.Bahubali is son of Rishabha
b.Gaya dynasty built Bahubali statue by commander Chamundarya
c.It was built on10th century AD
d. Mahamashtaka abshikem occurs once in 12 years
A) a and b B) a,b,c,d all the above C) a,b,c only D) a,b and d only
20. The money value kept for various Consumer forum are as follows-
Which is/are wrong?
a) 20 lakhs for District forum b) 10 lakhs for District forum
c) 2 crore for State forum d) 72 crores for Central (National) forum
21. Which will be the cultural capital of SAARC?
a) Dhaka b) New Delhi c) Bamiyan d) Kathmandu
22. Teesta III Hydro Electric Project is promoted by which state
a) Sikkim b) Himachal Pradesh c) Uttarachal d) Uttar Pradesh
23. Consider the following about India’s Arctic laboratory.
A. It is India’s first underground moored observatory in the Kongs & Jordan half way between Norway and North pole
B. It is developed by Earth System Science Organisation
C. It will aid climate change studies
D. It will help climate modelling studies to understand the influence of Arctic process in the Indian monsoon
Which is/are correct?
a) A, B & C b) B,C & D
c) A, B, C, D all the above d) A & D
24. The “Kolha” is a tribe indigenous to which one of the following states?

a) Odisha b) Jharkhand
c) Andhra Pradesh d)Uttar Pradesh
25. Who among the following is the chairman of the committee that submitted its report on rail fare hike, recently?

a) Kiran Singh b) Suresh Prabhu
c) D K Mittal d) A K Ojha
26.Recently, the National Judicial Appointments Commission (NJAC) has got president assent. The NJAC will comprise of:
1. Chief Justice of India
2. Two senior judges of Supreme Court
3. Two eminent personalities
4. The Prime minister and the law minister
Chose the correct answer from the codes given below:
a) Only 1, 2 & 3 b) Only 1, 3, & 4
c) Only 1, 2 & 4 d) 1, 2, 3 & 4
27. The Sukinda Chromite mine is located in _____?
a) Jharkhand b) Odisha
c) West Bengal d) Maharashtra
28. Which among the following services is/are currently providing by Post offices?
1. Saving account 2. Recurring deposits
3. Fixed deposits 4. Public Provident Fund Account
Chose the correct answer from the codes given below:
a) Only 1, 2 & 3
b) Only 2, 3 & 4
c) Only 1, 3 & 4
d) 1, 2, 3 & 4
29. The “Project-75” of the Indian Navy’s is related to construction and design of __?
a) Submarines b) Anti Ship missiles
c) Unmanned Aerial Vehicles d) Torpedoes
30.Identify the positive effects of the beginning of European commerce in India
i) Money economy grew up
ii) International market relations were set-up
iii) Increased quantity of India’s export.
iv) Price hike was fast
v) Indian agriculture was further commercialized
a) i, iv, v b) ii, iii, iv c) i, ii, iii, v d) i, ii, iii
31.Bring out the correct statements about British expansion in Madras
i) In 1658, all the English settlements on the coromandal and in Eastern India were placed under the control of Fort St. George.
ii) In 1801, Lord Wellesley created the Madras presidency as it existed till Indian Independence.
iii) In 1640, the British obtained the site of Madras from the Raja of Valikondapuram.
iv) The British built a fortified factory, viz. Fort St George, at Madras.
a) i, ii, iii b) i & iii c) i, ii, iv d) ii, iii, iv
32. The dual government that was established in Bengal after the Battle of Buxar:
a) Was approved later by shah Alam II
b) Led to the people being fleeced by the officials of the Nawab and the company
c) Failed to curb British power
d) Was stable and continued for ten years

33. By which one of the following Acts did the British government take supreme control over the affairs of the East India Company and its administration in India?
a) Regulating Act, 1773 c) Charter Act, 1813
b) Pitt’s Infia Act, 1784 d) Government of India Act, 1858
34. The state of Jhansi was made a part of the British Empire in India through:
a) Doctrine of Lapse c) War against Lakshmi Hai
b) Subsidiary Alliance d) None of these.
35. The subsidiary Alliance was not accepted by
a) The Nizam of Hyderabad
b) The Rajput States of Jodhpur, Jaipur and Bharatpur
c) The Scindia of Gwalior
d) The Holkar State of Indore
36. Sindh was annexed in
a) 1838 b) 1840 c) 1842 d) 1843
37.Which of the following is not true about the Government of India Act,1919?
a) The Act provided a dual form of government for the major provinces
b) The ‘transferred list’ included Agriculture, supervision of local government, Health and Education.
c) The Imperial Legislative Council became a bicameral legislature for all India.
d) The Act covered from 1919 to 1927.
38.Which of the following is correct about the Press Act of 1835?
i) it repealed the Licensing regulations of 1823.
ii) it was a liberal press policy.
iii) it was passed by Metcalfe.
iv) according to this,it was a penal offence to use or start a press without license.
a) i and ii only b) ii and iii only
c) I,ii and iii only d) I,ii,iii and iv
39.Which of the following is not correct about the pattern of European trade in India in 16th and 17th centuries?
a) from the start spices were very high on the list of commodities demanded by the Europeans
b)Cotton textiles, silk and saltpetre steadily rose in importance in place of
spices.
c)lndian textiles were regularly dernanded by the English and the Dutch .
companies.
d)none of these.
40.All of the following are true about the Pitt’s India Act,1784,except ?
a)British Parliament under Pitt’s India Bill of 1784 appointed a Board of Control.
b) It provided for a joint government of the Company (represented by the directors), and the Crown (represented by the Board of Control).
c) under this,in 1784,Lord Cornwallis was appointed as the first Governor-General.
d) It intended to address the shortcomings of the Regulating Act of 1773 by bringing the east India Company’s rule in India under the control of the British Government.
41.Which British Monarch visited India during the Delhi durbar held in delhi in 1911
a. King George V b. King George VI
c. King Henry V d. King henry VI

42. After 1857, the army was revamped on the following lines which one is not correct?
a) Supremacy of European branch ensured
b) Indians to be excluded from important and strategic locations
c) Army to be used for expansion of empire.
d) More Bengalis to be recruited
43. Consider the following statement
A) Regarding social reforms after 1857, British Administration fully
supported all social reforms
B) After 1857, non-interference in social reforms were the cornerstone
of British Policy
C) British started & encouraged caste & communal Consciousness & all the reactionaries
a) A, B, C all correct b) B, & C correct c) A & C correct
44. The system of diarchy was introduced in the provinces after
a) Indian Councils Act, 1909 b) Government of India Act, 1919
c) Government of India Act, 1935 d) Indian Councils Act, 1919
45. Who was the real founder of the British Civil Service in India?
a) Robert Clive b) Warren Hastings
c) Lord Cornwallis d) Lord Dufferin
46. Match List-I (Year) with List-II (events) and select the correct answer using the codes given below the lists:
List-I
A. Act of 1892 C. Act of 1882
B. Act of 1861 D. Act of 1858
List-II
1. The Legislative Council was enlarged by the addition of 6 to 12 more members
2. The members of the Legislative Councils were allowed to discuss the budget
3. Queen Victoria was proclaimed the Empress of India
4. The post of the Secretary of State was created
5. Elected members were included in the municipalities
Codes:
A B C D
a) 4 3 1 2
b) 2 1 5 4
c) 4 1 5 2
d) 2 3 1 4
47. Consider the following statements:
i. After the death of Swami Dayanand, the Arya Samaj was divided into two sections Gurukul Section and D. A. V. section.
ii. Gurukul section was led by Lala Hansraj
iii. DAV section was led by Swami Sahajanand
a) Only (i) is correct b) (i) and (ii) are correct c) (i) and (iii) are correct d) All the above are correct
48.Which was not an inspiration for the various social and religious reform movements that took place in India during the 19th century?
a) Democracy b) Individualism c) Nationalism d) Socialism
49. Which was a unique feature of the social reform movement of Arya samaj?
a) Opposition to Purdah system c) Opposition to ritualism
b) Starting of the Shudhi Movement d) Opposition to casteism
50. Which among the following social and religious reform organizations of the Hindus in the 19th century, has been described as ‘Militant Hinduism’?
a) Brahmo Samaj c) Arya Samaj
b) Theosophical Society d) Prarthana Samaj
51. What were the twin pillars on which the Brahmo Sabha was based?
a) Humanism and Reason c) Reason, Vedas and Upanishads
b) Humanism and Vedas d) Humanism, Ramayana and Mahabharata
52. What was the main aim of the Akali Movement?
a) To propagate the tenets of Guru Nanak and Guru Gobind Singh.
b) To purify the management of gurudwaras
c) To spread awareness among the Sikhs about the national movement against the British
d) None of the above
53. Which one of the not correct about the tenets of Brahma Samaj?
a) Humanism b) Rationality c) Monotheism d) Revival of Vedas
54. Consider the following facts about Raja Ram Mohan Roy. Which ones are correct?
A. He despised Christianity outright in total
B. He supported the ethics of Christianity
C. He believed Jesus as a God
D. He didn’t believe in Avatars
a) B, D are correct b) A, B, C, D all are correct
c) A & D are correct d) A, C, D are correct.
55. Raja Ram Mohan Roy
A. Did not support Priesthood
B. Fought against Sati, Purdah, Child marriage
C. Supported Liberal Western Education
D. He found all answers in Upanishads
Which ones are correct?
a) A,B,C Only b) B, C, D only c) A, B, C, D all are correct d) A, C, D only
56. Consider the following statements.
A. Raja Ram Mohan Roy wanted to establish a New religion
B. He wanted to purge Hinduism of evil practices
a) A only correct b) B only correct c) A & B are wrong
57. Which one of the following facts about Raja Ram Mohan Roy is wrong?
a) He believed in monotheism
b) He remained a Hindu throughout life
c) His top most priority was for removal of untouchability
d) He believed in the Humanism of West and wanted a East- West cultural Synthesis.
58. What were Dayanand’s ideals
A. Unite India religiously B. Socially C. Nationally
a) A & B only b) B & C only c) A & C only d) All above
59. What are the exact tenets of Dayanand and what he stressed as uppermost importance?
A. Believed in Puranas B. Only Vedas C. Smiritis D. Idolatory
a) A, B, C, D only b) A, B, C only c) B Only d) None of the above
60. Arya Samaj believed in
A. Authority of Vedas B. Equality of Men and Women
C. Casteless Society D. Education
a) A, B, C only b) A, B, C, D all c) A, C, D only d) B, C, D only
61. “Best worship of God is service to through service of Humanity”. Who said this?
a) Dayanand b) Vivekanand c) Ranade d) Raja Ram Mohan Roy
62. Match list I with List II and choose the correct answers from the codes given below the lists:
List I (Movement) List II (Leader)
A. Self Respect Movement – 1. V R Shinde
B. Bahujan Samaj – 2. Mukundrao Pati
C. The Depressed Class Mission Society – 3. C N Mudaliar, T N & Nair P Tyagaraja chetty
D. Justice (Party ) Movement – 4. E V Naicker
a) A – 4, B – 2, C – 3, D – 1 b) A – 3, B – 4, C – 2, D – 1
c) A – 4, B – 1, C – 2, D – 3 d) A – 4, B – 2, C – 1, D – 3
63.Which of the following paper/ journals were started by Raja Ram Mohan Roy?
i. Banga Dutta ii. Shabad Kaumudi
iii. Mirat-ul- Akbar iv. Bengal Gazette
a) (ii) & (iii) b) (i), (ii) & (iii) c) (ii), (iii) & (iv) d) All the above

64. Abinav Bharat Society was formed by :
a) Rash Behari Bose b) K.T.Telang c) Ganesh Savarkar d) Lala Lajpat Rai
65.Who was the Deoband scholar to have played a prominent role in the Nationalist Movement?
a) Abul Kalam Azad b) Muhammad Ali Jinnah
c) Badruddin Tyabji d) Chirag Ali
66.What is the chronological order of the following events in the life of Swami Vivekananda?
(i) Speech at the Congress of the history of religions at Paris
(ii) First extensive tour of India
(iii) Establishment of a monastery at Baranagar
(iv) Speech at the World Parliament of Religions at Chicago
Choose the answer from the codes given below:
a) iii, ii, iv and i b) ii, iii, iv and i
c) iii, i, ii and iv d) iv, ii, i and iii
67.Which of the following statements about the religious ideas of Rammohun Roy are true?
(i) He believed in monotheism, the doctrine of the unity of godhead.
(ii) He considered the Vedas to be eternal and infallible.
(iii) He laid emphasis on human reason and rationality in all religious matters.
(iv) He opposed idol worship.
a) i, ii and iii b) i, iii and iv c) ii, iii and iv d) i, ii and iv
68.Which of the following statements about Ram Mohun Roy are incorrect?
(i) His book on Christianity embodied the moral and spiritual precepts of Jesus as well as the narrations of the miracles.
(ii) He defended Hinduism and its Vedanta philosophy from the ignorant attacks of Christians.
(iii) In his Brahmo Samaj meetings, he allowed the Vedas to be read by all non-brahmins.
(iv)He incorporated the best teachings other religions as well.
Select the answer from the codes below:
a) i and iii b) ii and iii c) iii and iv d) i and iv
69.Ram Mohun roy
(i) Campaigned against the practice of Sati and succeed in getting it abolished by the British Government.
(ii) Championed women’s rights like of inheritance and property.
(iii) Attacked polygamy and the degraded condition of widows.
(iv) Fought for the spread of traditional education through the medium of Sanskrit
(v) Made Bengali the vehicle of intellectual intercourse in Bengal.
a) i, ii and iii b) ii, iii and iv c) i, ii, iii and v (d) i, iii, iv and v
70.Ram Mohun Roy:
i) Strove to bring about national consciousness in India.
ii) Pioneered Indian journalism in order to educate the public on current issues
iii) Initiated public agitation on political questions like the need for reforms in the British administration.
iv) Passed away in India in 1833.
a) i, ii and iii b) ii, iii and iv c) i, ii and iv d) i, iii and iv
71.Which of the following statements about Native Marriage Act of 1872 are incorrect?
i) It was popularly known as the Civil Marriage Act.
ii) It was passed by Lord Lytton.
iii) It legalised the Brahmo marriages.
iv) It fixed the marriageable age for girls and boys at 18 and 20 respectively.
Select the answer from the codes given below:
a) i and ii b) ii and iii c) iii and iv d) ii and iv
72.Which of the following statements about Swami Dayanand Saraswati are incorrect?
i) He was born in 1824 in a small town of Punjab.
ii) He belonged to the vaishya caste.
iii) He spent 15 long years as a wandering ascetic.
iv) He received education from Swami Birajananda at Mathura.
v) He passed away in 1890
Select the answer from the codes given below:
a) i, ii and iii b) ii, iii and iv c) iii, iv and v d) i, ii and v
73.Which of the following statements about the Prarthana Sabha are true?
i) It was an off-shoot of the Brahmo Samaj of India.
ii) M G Ranade and R G Bhandarkar joined it in 1870 and infused new strength in it.
iii) It was a reform movement outside Hinduism.
iv) It concentrated on social reforms like inter-dining, intermarriage, remarriage of widows and upliftment of women and depressed classes.
Choose the answer from the codes given below:
a) i, ii and iii b) ii, iii and iv c) i, ii and iv d) i, iii and iv
74.Swami Dayanand
i) Considered the Vedas to be fallible.
ii) Opposed idolatry, ritual and priesthood.
iii) Considered the Puranas to be full of falsehood.
iv) Considered the two epics, the Ramayana and the Mahabharata, as nothing more than good literary pieces.
v) Defended the caste system based on birth.
Select the answer from the codes given below:
a) i, ii and iii b) ii, iii and iv c) iii, iv and v d) ii, iv and v
75. Swami Dayanand
i) Attacked child marriages and polygamy.
ii) Encouraged inter caste marriage and widow remarriage.
iii) Opposed the spread of western sciences.
iv) Organised social services during natural calamities like floods, droughts, epidemics and the like.
a) i, ii and iii b) ii, iii and iv c) i, ii and iv d) i, iii and iv
76.Which of the following statements about the ‘Great Split’ in the Arya Samaj are true?
i) It occurred in 1892 over the question of the system of education to be followed.
ii) The ‘gurukula section’ advocated the adoption of the ancient system of Hindu education.
iii) The ‘college section’ advocated the spread of English education.
iv) The ‘gurukula section’ was led by Lala Lajpat Rai and the ‘college section’ by Lala Hans Raj.
Select the answer from the codes given below:
a) i, ii and iii b) ii, iii and iv c) i, ii and iv d) i, iii and iv
77. Ramakrishna Paramahamsa
i) Became a priest in the temple of goddess Kali at Dakshineshwar.
ii) Sought religious salvation in the traditional way of renunciation, meditation and devotion;
iii) Emphasised that there was only one road to god and salvation.
iv) Maintained that service of man was service of god.
Select the answer from the codes given below:
a) i. ii and iii b) ii, iii and iv c) i, ii and iv d) i, iii and iv
78.Which of the following statements about Swami Vivekananda are true?
i) He popularised his guru’s universal message of Vedanta and tried to put it in a form that would suit the needs of contemporary Indian society.
ii) He stressed social action without which knowledge was useless in the world
iii) He proclaimed the essential oneness of all religions.
iv) He declared Vedanta Va be a fully rational system.
Choose the answer from the codes below:
a) i, ii and iii b) ii, iii and iv c) i iii and iv d) All of them
79.Which of the following were the main objectives of the Theosophical Society?
i) To form a universal brotherhood of
ii) To spread Christianity in the world.
iii) To promote the, study of ancient religious and philosophies.
iv) To make a systematic investigation into the mystic potencies of life and matter, known as Occultism.
Select the answer from the codes given below:
a) i, ii and iii b) ii, iii and iv c) i, ii and iv d) i, iii and iv
80.Who were associated with the foundation of the ‘Rahnumai Mazdayasnan Sabha?
i) G K Devadhar ii) S S Bangali
iii) Dadabhai Naoroji iv) R G Bhandarakar
Select the answer from the codes given below:
a) ii and iii b) i and iv c) ii and iv d) i and iii
81.Pandit Ishwar Chandra Vidyasagar
i) Struggled in favour of widow remarriage.
ii) Opposed child marriage and polygamy.
iii) Campaigned in favour of education of women.
iv) Evolved a new technique of teaching Sanskrit and a modern prose style in Bengali.
v) Became the principal of Sanskrit college at Calcutta and admit non-Brahmin students into it.
Select the answer from the codes given below:
a) i, ii and iii b) ii, iii and iv c) iii, iv and v d) All of them
82.Which of the following statements about Jyotiba Phule are true?
i) He dame from a high caste family in Maharashtra.
ii) He waged a lifelong crusade against Brahmanical supremacy.
iii) He pioneered the widow remarriage movement in Maharashtra.
iv) He worked for the education of women.
Select the answer from the codes given below:
a) i, ii and iii b) ii, iii and iv c) i, iii and iv d) All of them
83.Which of the following statements about the Ahrar Movement are true?
i) It was founded in the first quarter of the 20th century.
ii) One of its founders was Maulana Muhammad Ali.
iii) It was begun in opposition to the loyalist politics of the Aligarh movement.
iv) Its members, moved by modern ideas of self-government, advocated active participation in the Nationalist Movement.
Choose the answer from the codes given below:
a) i, ii and iii b) ii, iii and iv c) i, ii and iv d) All of them
84.Which of the following statements about Sir Syed Ahmad Khan are true?
i) He was born in 1817.
ii) He worked for the social and educational advancement of the Indian Muslims throughout his life.
iii) He published a journal called Tahzib-ul-Akhlaq.
iv) He passed away in 1908.
Choose the answer from the codes given below:
a) i, ii and iii b) ii, iii and iv c) i, iii and iv d) All of them
85. Sir Syed Ahmad Khan
i) Fought against medieval obscurantism and advocated a rational approach towards religion.
ii) Asked for a reinterpretation of the Quran in the light of reason to suit the new trends of the time.
iii) Founded a modern school, at Aligarh in 1875, which became the Muhammadan Anglo-Oriental college in1877 and later a full-fledged university.
iv) Founded the Muhammadan Educational Conference in 1886 as a spreading liberal ideas Muslims.
Select the answer from the codes given below”
a) i, ii and iii b) ii, iii and iv c) i, ii and iv d) All of them
86.Muhammad Iqbal
i) Emphasised the need for a reconstruction of Muslim religious thought in the light of the problems posed by the modern world.
ii) Propagated the ascetic elements of the Muslim religious thought
iii) Preached a life of self-assertion and self- realisation.
iv) Influenced the contemporary Muslim religious attitude through his poetry.
v) Was born in 1883 and passed away in 1948
a) i, ii and iii b) ii, iii and v c) i, iii and iv d) all of them
87. Which of the following statements about the Akali Movement are true?
i) Its main aim was to purify the management of the gurudwaras or Sikh shrines.
ii) It led to the enactment of a new Sikh gurudwaras Act by the British in 1920.
iii) The Akalis removed the corrupt mahants or priests from the gurudwaras with the help of the new act and sometimes through direct action.
iv) They began to manage the gurudwaras through the Shiromani Gurudwara Prabandhak Committee.
Select the answer from the codes given below:
a) i, ii and iii b) ii, iii and iv c) i, iii and iv d) All of them
88.Which of the following statements about Deoband movement are true?
i) It was started in 1866 at Deoband.
ii) One of its founders was Badruddin Tyabji
iii) Its aim was resuscitating classical Islam and improving the spiritual and moral conditions of the Muslims.
iv) Its founders gave liberal interpretation to Islam, which in turn created political awakening among its followers.
Select the answer from the codes given below:
a) i, ii and iii b) ii, iii and iv c) i, iii and iv d) All of them
89.Who was the governor-General of India during the revolt of 1857?
a) Canning b) Dalhousie c) Elgin I d) Ripon
90.With reference to the revolt of the year 1857, who of the following was betrayed by a friend; captured and put to death by the British?
a) Nana Sahib b) Kunwar Singh c) Khan Bahadur Khan d) Tantia Tope
91.Which of the following is correctly matched?
a) Atmiya Sabha — Radhakanta Dev
b) Dharma Sabha — Debendranath Tagore
c) Tattvabodhini Sabha — Rammohun Roy
d) Prarthana Samaj — Dr Atmaram Pandurang
92.The educated middle class in India
a) Opposed the revolt of 1857 b) Supported the revolt of 1857
c) Remained neutral to the revolt of 1857 d) Fought against native rulers
93.Certain measures of Lord Dalhousie created serious discontentment in India which was also responsible for the revolt of 1857. However, which among the following measures was not one of them?
a) ‘Doctrine of Lapse’ and annexation of several states
b) Introduction of Railways and Telegraphs
c) Abolition of titles and pensions of several rulers
d) Educational reforms
94.Who among the following was responsible for the massacre of the English at Kanpur?
a.Nana Sahib b) Tantia Tope c) Nana Sahib’s soldiers d) Rani Laxmi Bai.
95.Which among the following was not one of the grievances of the Indian soldiers against British?
a) The Indian soldiers were low paid
b) The British Soldiers ill treated their Indian soldiers.
c) The soldiers were asked to go anywhere without extra allowances
d) The recruitment of low-caste people in the Bengal army which was composed mostly of high caste Hindus.
96.Why did the annexation of Avadh by Lord Dalhousie in 1856 anger the company’s sepoys?
I. Most of the company’s sepoys came from Avadh
II. The sepoys felt that Dalhousie had no grounds for annexing Avadh
III. The sepoys had to pay higher taxes on the land their families held in Avadh
IV. The sepoys possessed regional patriotism.
a) I, II, III b) I, III, IV c) II, III, IV d) I, II, III, IV
97.The roots of the 1857 Revolt lay in:
a) Blatant discrimination against Indians by the British
b) Anger of the peasants on account of the exploitative land revenue policy
c) Oppression of the peasants by the corrupt governmental machinery and lower law courts
d) all of the above
98.The reasons for the failure of the 1857 Revolt were:
I. The Revolt was localized and poorly organized
II. The resources of the British empire were far superior t those of the rebels
III. Some of the Indian princes actively helped the British in suppressing the Revolt.
IV. The Indian Soldeirs who rebelled were incompetent
V. General population sided with the British
a) I, II and V b) I, III and IV c) II,III and IV d) I, II and III
99.The 1857 Revolt was the most intense in:
I. Western Bihar and Avadh
II. Rohilkhand and Delhi
III. Territory between the Chambal and the Narmada
IV. Bombay and Madras
V. Sind and Rajasthan
a) I, II and III b) II, III and IV c) III, IV and V d) II, IV and V
100.Which among the following was not one of the reasons for the failure of the Revolt of 1857?
a) Limited area of the revolt
b) comparatively less numerical strength of the revolting soldiers
c) Absence of capable leadership, military talent and united efforts
d) Support of many important native rulers to the British.

1 C 26 A 51 B 76 A
2 B 27 B 52 B 77 C
3 C 28 D 53 D 78 D
4 C 29 A 54 A 79 D
5 B 30 C 55 C 80 A
6 B 31 C 56 B 81 B
7 A 32 B 57 C 82 C
8 B 33 D 58 D 83 A
9 D 34 A 59 B 84 D
10 A 35 D 60 B 85 C
11 A 36 D 61 B 86 D
12 D 37 D 62 D 87 C
13 C 38 C 63 C 88 D
14 D 39 D 64 A 89 A
15 A 40 C 65 A 90 D
16 C 41 A 66 A 91 C
17 B 42 D 67 B 92 D
18 B 43 B 68 A 93 C
19 B 44 B 69 C 94 C
20 B 45 C 70 A 95 D
21 C 46 B 71 D 96 A
22 A 47 A 72 D 97 D
23 C 48 A 73 C 98 C
24 A 49 B 74 D 99 B
25 C 50 C 75 C 100 D
KEYS
GS TEST-14(2014-15)

Top